Image Map

A Bichon Havanese tulajdonosai szerint egy imádni való, borzas kismackó, hihetetlen intelligenciával. Élénk személyiség, szeretetre méltó és kedves. Imád kirándulni és mindenféle játékban részt venni. Tulajdonságait összeadva olyan kutyácskát kapunk, melynek nem lehet ellenállni. A Havanese egy kicsi, erőteljes, rövidlábú kutya. A szőre hosszú, dús, puha és hullámos. Magassága mindössze 23-27 cm között mozog. Színe nagyon változatos, lehet krém, pezsgő, csokoládé, fekete vagy ezüst. Nagyon ritkán egyszínűek, általában 2-3 szín kombinációja alkotja bundájuk mintázatát, és ez még vidámabb megjelenést kölcsönöz nekik. Születési színük majdnem minden esetben változik, néhány árnyalattal világosabb lesz, de az is előfordul, hogy a születési szín mélyebb tónusúvá válik felnőtt korára. Farkát mindig vidáman a háta fölé emelve tartja mozgás közben, mely élénk és rugalmas.

Természet
Amit legfőképpen tudni kell erről a fajtáról, hogy hatalmas lélek lakozik a kicsiny testben. Ezeknek a kutyáknak folyamatos szeretetre és foglalkozásra van szükségük, így csak olyan embereknek ajánlható a fajta, akik sok időt tudnak kutyájukra áldozni. Kiegyensúlyozott személyiség, idős, egyedülálló embereknek remek társaság. Jól tanítható és nevelhető, bár lakozik benne egy pici makacsság, ami megnehezítheti a tanulási folyamatot, de ezt rendkívüli kedvességével egyensúlyozza. Kis mérete ellenére rendkívül aktív és mozgékony kutya, nyugodtan el lehet indulni vele akár nagyobb kirándulásokra is. Az agility is kiváló elfoglaltság számára, mivel nagyon mozgékony és ügyes.

Szőrápolás
A szőrápolásra nagy gondot kell fordítani, amennyiben hosszú szőrben szeretnénk tartani, de egy ügyesen eltalált rövid fazon is bájos külsőt kölcsönözhet a kutyának, azonban ha kiállítási terveink vannak, semmiképpen se vágjuk le a szőrét. Egy rendszeresen ápolt, tisztán tartott havanese kutyus rendkívüli látványt nyújt, melyre környezetünk is odafigyel. Selymes, ám mégis hullámos szőre a fehértől a sötét barnáig, a foltostól, a füstös árnyalatig gyönyörű látványt nyújthat. Érdemes tehát naponta 10-15 percet a szépség oltáránál áldozni, hogy kiskutyánk külleme csodálatot váltson ki mindenkiből, aki csak rápillant.

A Havanese már több magyar sztár és színész szívét ejtette rabul. Többek között Galambos Erzsi színésznő, Bíró Ica művésznő, Szűcs Judith énekesnő, Rónay Egon műsorvezető, Pataky Attila énekes és Gergely Róbert döntöttek úgy, hogy egy Havanesével teszik teljesebbé életüket.

Kialakulásának története
A Havanese a Bichon család tagja (ebbe a családba tartozik még a Bolognese, a Máltai selyemkutya, Bichon Frise, a Coton de Tulear, a Bolonka Cwetna és a Löwchen is).
A Bichon Havanese ősei a Földközi-tenger vidékéről kerültek a fajta későbbi származási helyére, Kubába. A fajta az 1700-1800-as években alakult ki, de eredetét illetően inkább csak feltevésekre vagyunk utalva, mint dokumentált tényekre. A legelfogadottabb teória szerint kis termetű uszkárokkal pároztatott, spanyol tulajdonban lévő máltai selyemkutyáktól származhat, melyek spanyol tengerészek által kerültek Kubába, ahol Havanese néven váltak ismertté. Sajnos a forradalmak általában nem kedveznek a kutyáknak. A tiszta vérű fajtákban a nép hajlamos az uralkodó osztály szimbólumát látni, így a francia és orosz forradalomhoz hasonlóan az 1959-es kubai felkelés sem kedvezett a Bichon Havanesének. Kubából csak néhány egyedet sikerült kimenekíteni, ezek leszármazottjai ma az USA-ban élnek. Magyarországra 1988-ban Moszkvából importáltak egy kan és egy szuka havanese kutyát: Rövid időn belül nálunk is népszerű lett ez a tüneményes kutyácska, egyre többen keresik őket. Amerika és Nyugat-Európa után Magyarországon is meghódította a kutyaszerető emberek szívét bájosságával. Jelenleg Hollandiában és a Skandináv országokban találhatóak a leghíresebb Havanese tenyészetek.

Forrásanyag: "Egy vidám fickó Kubából"
http://www.havanese.lap.hu
Copyright 1998-2002 Kutya Szövetség

A Bichon Havanese (ejtsd: bison háványéz), kubai kutyafajta. A legelső társasági kutyafajták egyike. A gyökerei a mediterrán térségből származnak, de Kubában tenyésztették ki. A fajta valamikor az 1700–1800-as években alakult ki. Eredetére nézve pontos adatokkal nem rendelkezünk, a különböző források kis termetű uszkárokat, bolognai pincseket, Máltai selyemkutyákat vagy vízispánieleket jelölnek meg a fajta őseiként. Az 1959-es forradalom után Kubában gyakorlatilag kipusztultak a bichonok. Mindössze három családról lehet biztosan tudni, hogy menekülésükkor havaneseiket is magukkal vitték Kubából. A Perez és a Fantasio család az Egyesült Államokban, Senor Barba pedig Costa Ricában telepedett le, több mint egy évtizeden keresztül kizárólag az ő erőfeszítéseiknek köszönhetően maradt fenn a fajta.

Származás: Földközi tenger nyugati része.
Eredet: Kuba.
Az érvényes és eredeti standard dátuma: 1996. 12. 10.
Besorolás: IX. fajtacsoport, társasági és kisérőkutyák.
Szekció: Bichonok és rokon fajták.
Munkavizsga nélkül.

Történeti áttekintés: Ez a fajta a Földközi tenger nyugati részén a spanyol és az olasz partvidék környékéről származik. Minden valószínűség szerint, ezek a kutyák a tengerész kapitányok által kerültek Kubába. Nevét a sokszor előforduló Havanna-színről (tabak) kapta. Sajnálatos módon az eredeti Havannai vérvonalak kihaltak, csak egyes egyedeket sikerült Kubából kicsempészni. Ezeknek az egyedeknek a leszármazottai az USA-ban élnek.

Általános megjelenés: A Havanese egy kicsi, erőteljes, rövidlábú kutya. A szőre hosszú, dús, puha és hullámos. A mozgása élénk és rugalmas.
Fontos arányok: A fang hossza az orrhegytől a stopig megegyezik a koponya hosszával a stoptól a fejbúbig. A testhossz 4:3 -hoz aránylik a marmagassággal.

Viselkedés és jellem: Különösen éber, jelző kutyának nagyon jól nevelhető. nagyon kedves, vidám, aranyos, játékos, sőt egy kissé bolondos. Nagyon szereti a gyerekeket és állandóan játszana velük.

Fej: Közepesen nagy, a fejhossz viszonyítva a törzshöz (farktőtől a marig) 3 : 7 -hez.
Agykoponya
Koponya: Lapos fejtető, lehet egy kevéssé domború, széles. A homlok kissé kiemelkedő, felülről nézve a koponya hátul gömbölyű, minden más oldala szinte egyenes és szögletes.
Stop: Mérsékelten kifejezett.
Arcorri rész
Orrtükör: Fekete.
Fang: Az orrhegy felé elkeskenyedő, de soha sem hegyes, vagy tompa.
Ajkak: Vékonyak, szárazak és jól simulók.
Fogazat: Ollós harapás. Kívánatos a teljes fogazat. A P1 és az M3 hiánya eltűrhető.
Pofák: Nagyon laposak, nem előreugrók.
Szemek: Elég nagyok, mandula formájúak, lehetőleg mély barna színűek. A kifejezése barátságos. A szemhéjak lehetőleg sötétek, vagy feketék legyenek.
Fülek: Relatív magasan tűzött, a pofák mellett lógva hordja, egy alig látható ráncot alkotva enyhén megemeli. A végei kissé hegyesek. Hosszú rojtos szőrrel takart. A fülek nem lehetnek olyanok, mint egy szélmalom, sem pedig a pofákhoz simulók.
Nyak: Közepesen hosszú.
Test: Hossza valamivel több, mint a marmagasság.
Felsővonal: Egyenes, az ágyék enyhén ívelt.
Far: Elég csapott.
Bordák: Jól íveltek.
Alsóvonal: A has jól felhúzott.
Farok: Magasan hordott, a formája lehet egy görbe bot alak vagy előnyösebb, ha a hátára csavarodik. A szőrzet hosszú és selymes.

Végtagok
Elülső végtagok: Egyenesek és párhuzamosak, szárazak, jó csont felépítéssel. A földtől a könyökig lévő hossz, ne legyen több, mint a könyök és a mar közötti hosszúság.
Hátulsó végtagok: Nagyon jó csontozat, mérsékelt szögelés.
Mancsok: A formájuk enyhén hosszúkás, és kicsik. Az ujjak szorosan illeszkednek egymáshoz. (zárt mancsok).
Mozgás: A Havanese mozgása természeténél fogva vidám, könnyű, és rugalmas. Az egyenes elülső végtagok szabadon mozognak, míg hátulsó végtagok egy jó tolóerővel szolgálnak.

Szőrtakaró
Szőrzet: Az aljszőrzet gyapjas, de alig fejlett, sokszor szinte hiányzik. A fedőszőr nagyon hosszú (12 - 18 cm) egy felnőtt kutyánál. Puha, sima vagy hullámos, fürtöket is képezhet. Bármilyen igazítás, vagy a hossz igazítása ollóval vagy a kutya trimmelése tilos. Kivéve a mancsokat, a homlokszőrzetet lehet egy kissé rövidíteni, hogy a szemeket ne fedje el. Az arcorri részen is lehet a szőrzeten igazítani, de előnyösebb, ha meghagyjuk a természetes hosszát.
Szín: Két szín változat van:
1) Ritkán tiszta fehér, a fakónak a különböző árnyalatai; a világos fakótól a havanna színig (tabakszín, vöröses-barna, dohány); ezekben az engedélyezett színekben lehet foltos, megengedett az enyhén fekete-felhős árnyalat.
2) A megengedett színek, és foltok (fehér, világos- fakó, havanna szín) fekete foltokkal, fekete szőrzet.

Méret
Marmagasság: 23 - 27 cm. Tolerálva: 21 - 29 cm.

Hibák: Minden eltérés a megengedettől hibának tekintendő, és a hiba nagyságának megfelelően kell értékelni.

Kizáró okok:

A kanoknak két jól fejlett herével kell rendelkeznie, melyek a herezacskóban helyezkednek el.